Celkem v bazaru 87639 inzerátů, za posledních 24 hodin přidáno 2738 nových .

Jak poznáte tradiční italskou pizzerii? Podle pece na pizzu

Chcete si otevřít pizzerii a myslíte si, že vám bude stačit „běžná“, byť profesionální, elektrická pec na pizzu? Pokud se chcete se svou restaurací odlišit od stovek a tisíců dalších podniků včetně drobných rozvozových prodejen, hladových oken a kiosků, neobejdete se bez tradiční kamenné italské pece. Proč je tomu tak a jakou pec vybrat? Dočtete se v článku.

Léty osvědčená tradice

Tradice přípravy pizzy v kamenné peci pochází – jak jinak – z Itálie. Zde se pizza v kamenné peci připravuje již několik staletí. Atmosféra zdejších pizzerií, jejichž chloubou je velká kamenná pec s plápolajícím ohněm, a obsluhou, které doslova můžete koukat pod ruce, je nezaměnitelná.

Dnes se díky globalizaci dostala pizza do celého světa, tradice však zůstává doma. Ti nejlepší výrobci kamenných pecí tak stále sídlí v Itálii. Mezi nejlepší průmyslové výrobce kamenných pecí na pizzu se řadí firma MAM sídlící v Modeně (kromě jiného jde také o město proslavené octem balsamico, či automobilkou Ferrari).

Velkovýroba tradičních italských pecí zde započala v roce 1970, kdy byla tehdejší kovodělná společnost MAN (založená roku 1952) požádána o vybudování tradiční kamenné pece v nedaleké pizzerii – tato světově první pec značky MAM dodnes slouží svým zákazníkům.

Jakou pec na pizzu vybrat?

Přestože na první pohled je pro lajka každá pec na pizzu stejná, není tomu tak. Pod tradičním hávem se dnes může skrývat moderní technologie. Pec MAM může být vytápěna klasicky dřevem, ale také plynem, nebo kombinovaně.

O pizzu se může starat pizzař dle tradice ručně a pizzu tak v peci otáčet a přemisťovat tak, aby se dokonale upekla, nebo mu může práci značně ušetřit pec s rotační plochou. Volba konkrétního provedení záleží na tom, jak moc chcete být tradiční (a tudíž i zajímaví pro své zákazníky), zda je pro vás pizza hlavním či doplňkovým produktem, a kolik také chcete do pece investovat finančních prostředků.

Pro více informací o výběru té správné pece doporučujeme průvodce: 4 kroky k výběru správné pece na pizzu