Celkem v bazaru 96927 inzerátů, za posledních 24 hodin přidáno 2781 nových .

6 důvodů, proč si pořídit sušičku potravin

Sušička potravin rozhodně není přežitkem, usnadní vám uchovávání potravin, dokážete díky ní zpracovat úrodu ze zahrady a můžete ji použít i na neobvyklé jedlé dárky. Víte, co všechno se dá sušit a jak na to?

1) Sušení ovoce

Sušička potravin slouží nejčastěji k sušení ovoce. Sušit můžete jablka, hrušky, ale také jahody nebo lesní plody. Nebojte se sušit ani švestky nebo meruňky, ty by však nikdy neměly být přezrálé a příliš měkké. Nakrájejte ovoce do sušičky na plátky a vyberte vhodný program. Ovoce pak můžete skladovat ve skleněným sklenicích nebo ho dát do ozdobného sáčku a darovat svým blízkým jako jedlý dárek.

2) Sušení zeleniny

Oblíbeným způsobem, jak využít sušičku na potraviny, je také sušení zeleniny. Vyzkoušet můžete sušenou mrkev, celer nebo řepu. Skvělým nápadem jsou i sušená rajčata, která můžete poté naložit do ochuceného oleje. Sušení zeleniny může být delší, protože je zelenina většinou hodně tvrdá, ale pomoct si můžete tím, že ji nakrájíte na tenčí plátky.

3) Sušení hub

Nejvíce sušičku použijete asi na houby. Vyberte si tak velkou sušičku, aby pro vás měla dostatek pater. Sušení hub je pohodlné a rychlé, sušené houby pak oceníte po celou zimu i na jaře. Sušit můžete suchohřiby, ale také žampiony, bedle a další. Sušené houby použijte do polévky, do omáčky, na maso nebo také jako houbové koření.

4) Sušení masa

Zajímavým tipem je sušení masa. Můžete si připravit hovězí maso. Nakrájejte ho na plátky asi 3 centimetry široké a půl centimetru silné. Kousky masa naložte do oblíbené marinády a koření, nechte naležet v sušičce aspoň dvanáct hodin. Sušte poté zhruba pět hodin, při teplotě 60° C.

5) Zásoby na zimu

Výhodou sušení ovoce, zeleniny, hub, masa a jakýchkoliv dalších potravin jsou zásoby na zimu, kdy nemusíte chodit do obchodu a kupovat drahé potraviny, které jsou mimo sezónu mnohdy nedostupné. Vyzkoušejte sušičku potravin Orava SU-102. Výhodou je jednoduché ovládání pomocí jednoho tlačítka, možnost regulovat teplotu proudícího vzduchu během sušení od 35 do 70 stupňů Celsia. Orava SU-102 má příkon pouze 230 W a rozhodně oceníte i praktický receptář, který vám ukáže nové možnosti využití sušené zeleniny či ovoce ve vaší kuchyni.

6) Extra tip na sušení

Vyzkoušejte domácí bujón. Zeleninu nakrájejte na kousky, přidejte bylinky a koření a vše připravte v páře nebo duste s malým množstvím vody. Směs rozmixujte do husté kaše a navrstvěte do sušičky asi do výšky 2 cm. Sušte při teplotě 60 °C 10-12 hodin, pak nakrájejte na menší kousky a ještě dle potřeby dosušte.